lördag 24 oktober 2009

Nr 4: hemgjord yoghurt

Ett enkelt sätt att spara pengar på mat är att räkna ut skillnaden mellan vad något kostar att köpa färdigt och att göra själv. Ett exempel som jag halkade in på, mest av ren äventyrslust, var yoghurt. Hur uppstår yoghurt? Självklart kan man köpa yoghurt för 12 kr paketet på Ica, men för mig räcker det inte ens en vecka. Man kan göra egen yoghurt av mjölk, som kostar runt 7 kr litern. Det är ändå en besparing på 5 kr/liter. Plus, det är roligt och det kan vara bra att kunna om man har långt till affären, exempelvis.

Man kan göra yoghurt av all sorts mjölk, tydligen även av pulvermjölk som lösts i vatten. Antagligen går det även med havremjölk och soyamjölk, men lite av poängen försvinner (vegan/laktosfritt) eftersom man behöver "vanlig" mjölkyoghurt att ympa, åminstone till en början.

Gör så här:
1. Koka upp mjölken. På detta sätt dör alla eventuella övriga mikroorganismer som skulle kunna börja växa.
2. Låt den svalna till ca 40 grader. En febertermometer är perfekt för att ha koll på tempen i detta område.
3. Blanda ner ca 2 msk yoghurt per halvliter mjölk. Eftersom yoghurten du blandar ner stått i kylskåpet, är det bra om mjölken från början är lite varmare än 37 grader, som är måltemperaturen.
4. Häll den varma mjölken i en ren termos, som gärna får vara lite större än den mängd mjölk du har. Det ska finnas lite "skakutrymme",
5. Låt termosen stå i rumstemperatur i ca 24 timmar. Inne i termosen håller mjölken förhoppningsvis sin temperatur på 37 grader som behövs för att yoghurtbakterierna ska trvias och föröka sig. Skaka termosen lite då och då.
6. Öppna och häll upp den färdiga yoghurten. Förvaras i kylskåp.
Glöm inte spara lite yoghurt till nästa omgång!

1 kommentar:

  1. hej, jag är Toktuss från tjuvtittat-sidan, kikade bara in här efter att vi "snackat" lite där, alltid kul att träffa på folk som gillar Island lika som jag =) jag skulle plugga där detta året men det föll.. Kul också att du bor i V-ås nu, för jag kommer därifrån, sjukt tråkig stad menmen.. haha =)

    ha det fint! /Toktuss aka Helena =)

    SvaraRadera